Calendari del Bonsai-ka: Març.

Si s'han fet be les feines de febrer, ara ja deuríeu tenir a casa totes les eines i materials necessaris per a fer els trasplantaments que es produiran durant les properes dates, és a dir, terres, filferros, testos, reixetes...

Març és el més de trasplantaments per definició si be, segons la climatologia de cada zona, és molt possible que ja s'hagin fet els trasplantaments de certes espècies, tals com les caducifòlies. Malgrat que la vinguda del bon temps comença a ser general durant aquest mes, moltes vegades aquest bon temps arriba de cop, provocant que tots el arbres comencin a despertar alhora. És llavors quan els bonsaïers, sobre tot si tenim molts arbres, ens dona el cop d'estrès per a fer tots els trasplantaments abans de que sigui massa tard. Cap problema! La sol.lució és, com sempre, una bona organització del treball.

Per a no patir dels nervis inútilment, hem de prioritzar el nostre treball en proporció als tipus d'arbres que tindrem, ja que cada tipus te unes necessitats fisiològiques diferents i un temps de fer les coses. Haurem per tant de dividir -i treballar- els nostres arbres en funció d'aquests paràmetres.

  1. 1er Grup: Els caducifolis (oms, aurons, prunus, faigs...) convindria trasplantar-los des del 15 de febrer al 15 de març.
  2. 2on Grup: Les perennes i les coníferes (pins, ginebres, teixos, boixos, alzines...) els hauríem de fer des del 15 de març al 15 d'abril.
  3. 3er Grup: Els arbres tropicals i subtropicals -clima temperat- tals com els ficus, les serisses, les oliveres o els cítrics, convé trasplantar-los des del 15 d'abril fins al 15 maig.

Lo millor per a evitar riscos és treballar sempre els més urgents de cada grup (els que tinguin més problemes de drenatge o d'arrels) al començament del seu període, de tal forma que ja hàgim acabat amb els del seu grup abans de començar el del període del grup següent. Si malgrat tot ha quedat sense trasplantar algun arbre del grup anterior, quedarà com a treball urgent per al seu període de l'any següent. Una bona planificació sempre jugarà a favor nostre i dels nostres arbres.



¿Quines feines convenen fer-se al Març?

  • Haurem de col·locar els nostres arbres progressivament al sol, de cara que la més gran insolació dels dies els faci despertar amb una brotada forta i equilibrada.
  • Augmentarem el rec dels arbres, ja que la represa de l'activitat, els dies més llargs i la pujada de temperatures farà que la demanda d'aigua sigui més gran que en mesos anteriors. Compte amb les glaçades tardanes, ja que són les més perilloses pels nostres arbres.
  • Caldrà començar a adobar normalment els arbres en formació, si be els arbres que han sigut trasplantats no convindrà que siguin adobats fins passats 15 dies de l'operació. Tampoc fertilitzarem els arbres que preveiem trasplantar a curt termini.
  • Tractar preventivament amb insecticida específic per a cotxinilles i pugons, els bonsais que tinguin propensió a patir-ne. Si la infecció ja és un fet, aplicarem l'insecticida fins a 3 vegades amb intervals de 10 dies. En qualsevol cas, utilitzarem un "mullant" per a que l'insecticida sigui més eficaç.
  • Acabarem de trasplantar, podar i filferrar les caduques -1er Grup- i començarem a trasplantar les perennes i coníferes -2on Grup. Les coníferes ens avisaran del seu moment òptim de trasplantament quan iniciïn la seva activitat a la capçada.
  • Al març hom pot començar a fer murgons també, tot i que és millor esperar al juny a fer-los donat que l'arbre tindrà més vitalitat i les fulles hauran generat més hormones del creixement (auxines).



¿Quines feines NO convenen fer-se al Març?
  • No convé adobar els arbres en fase de refinament, ja que convé que arrenquin la brotada amb les seves mateixes reserves, i d'aquesta forma obtenir un creixement fi i uniforme.
  • No convé frenar el creixement dels bonsais en formació suprimint branques, borrons o fulles, ja que no aconseguiríem fer-los engruixir convenientment. Aquesta precaució també és vàlida per a recuperar aparells radiculars debilitats, ja que una frenada de la part aèria frenarà el desenvolupament de les arrels.

Hem de preveure les possibles infestacions.


Veure també...




Comentaris