El pi de Yamaki, 400 anys de bonsai antinuclear

El pi de Yamaki
Els bonsais, si bé tenen una bellesa innegable, tenen fama entre el gran públic de ser fràgils, exigents i difícils de conrear..., i potser no els falti raó. Tot i aquesta visió "catastrofista" d'aquest art d'origen japonès, els amants del bonsai sabem que no és tan ferotge el lleó com el pinten, però també sabem que mantenir un arbre durant anys, no està a l'abast de tothom i es necessita una gran experiència. És en aquesta situació que podran imaginar el titànic esforç que ha significat per a generacions de mestres bonsaistes mantenir un arbre viu en el seu test des de principis del segle XVII i haver estat capaç d'haver arribat fins als nostres dies. Doncs bé, això queda en una mera anècdota si sabem que, a més, va sobreviure a la caiguda de la bomba atòmica d'Hiroshima. Estem parlant de el Pi de Yamaki.

Museu del Bonsai dins el USNA
El Pi de Yamaki és un rar pi blanc japonès de la varietat "Miyajima" (Pinus parviflora var. Miyajima) que es pot visitar a l'US National Arboretum de Washington (EUA) des de 1976 en què va ser donat, al costat d'altres 53 bonsais de gamma extra, pel poble del Japó al poble nord-americà en commemoració del bicentenari de la fundació dels Estats Units. El seu propietari era Masaru Yamaki, un famós professional del bonsai japonès que ho havia tingut en la seva col·lecció particular des de feia 6 generacions, la qual cosa ho feia un dels arbres més valorats del diplomàtic present.

Aquest espectacular bonsai no és exactament petit. El test té, per si sol, 1'20 metres de llarg i una profunditat (altura) d'uns 30 cms, i és que no podia ser menys tenint en compte el metre i mig d'alt de l'arbre i els 40 cms de diàmetre del seu tronc. Veient aquestes mesures s'entén llavors per què, per moure'l i manipular-lo, es necessiten un mínim de quatre persones. Sigui com sigui, aquest arbre està documentat que està cultivat en test des de 1625, quan es va trasplantar de la natura amb una edat d'uns 50 anys, procedent de l'illa de Miyajima. Estaríem parlant d'un arbre que ronda els 450 anys de vida. Déu n'hi do.

Masaru Yamaki amb el seu pi, al fons
No obstant això, tota la cura i sapiència aplicats al pi de Yamaki durant generacions per assegurar la seva supervivència, gairebé es van anar en orris quan el matí del 6 d'agost de 1945, el B-29 Enola Gay va llançar la bomba Little Boy sobre Hiroshima. El sensei (mestre) Masaru Yamaki tenia el seu jardí a menys de 3 quilòmetres de la zona zero i, davant l'explosió, tota la família es va resguardar com va poder. Tots els vidres de la casa van sortir disparats davant l'ona expansiva, danyant a tothom, però de poca consideració.

Masaru Yamaki al USN Arboretum
Per la seva banda, la col·lecció de bonsais es va salvar miraculosament de l'esclat nuclear gràcies a un mur alt que envoltava el jardí i que va parar la mortífera ona. Des de llavors, tant la família Yamaki com els seus arbres van ser declarats oficialment hibakusha -supervivents- com tants altres arbres i persones que van patir la deflagració atòmica i van sobreviure (veure L'arbre del cel que va sobreviure a l'infern i també L'extraordinària sort (o no) de l'home que va néixer tres vegades).

Ara, potser no siguem conscients del que significa tenir cura d'un bonsai com el Pi de Yamaki, el qual necessita cures contínues i diàries per a la seva supervivència, però que després de la bomba atòmica, amb el terrible caos que el va acompanyar, encara es mantingui amb vida, parla molt alt de l'abnegació, sacrifici i compromís personal d'un bonsaika respecte als seus arbres. Només així s'entén que Masaru Yamaki, quan uns anys després va tornar a visitar el seu pi als Estats Units, es posés a plorar davant el que havia estat el seu arbre. Quan el traductor li va preguntar que si es trobava bé, Yamaki va respondre: "Sí. L'arbre està feliç, i per això ploro".

400 anys de bonsai i una bomba atòmica poden encarir un arbre com el Pi de Yamaki, però tan sols l'estima del seu cuidador el converteix en una cosa que no té preu.

Això és Bonsai.


El pi de Yamaki, 400 anys de bonsai antinuclear

Comentaris