La mida d'un bonsai Shohin, per Morten Albek


Article del mestre danès del bonsai de mida Shohin i Mame, Morten Albek, publicat a la web Shohin-Bonsai Europe.



La mida d’un bonsai Shohin ha estat un tema molt discutit durant anys a Occident. Quan es treu la pregunta de quina és la talla màxima que es permet a un Shohin o a un Mame, el més còmode seria presentar una mesura concreta i així l’interrogador se’n podria anar a casa tranquil, i mesurar-ne els seus arbres per veure si encaixen amb les regles. No és tan simple desafortunadament; o potser ens hauria de complaure que no tot sigui tan simple? Ens dóna l’oportunitat d’avaluar i utilitzar la nostra part creativa del cervell, prendre el temps d’estudiar i sentir el bonsai en comptes de només utilitzar una cinta mètrica. I és un dels aspectes del bonsai que alleugereixen que no tothom tingui una resposta exacta; pot no haver-hi cap resposta o, de vegades, hi ha diverses respostes per a la mateixa pregunta. 

Una descripció de les talles aproximades dels bonsais més petits i la seva notació japonesa la presentem a continuació. Comparant-lo amb els bonsais Shohin, el bonsai més gran pot tenir fins aproximadament 100 cm d’alçada (39,3 polzades). 

La categoria Shohin-Bonsai es divideix en Gafu-Bonsai, Mame-Bonsai, i Bonsai de mida mini. 

La mesura s’ha de prendre des de la vora del test fins a la part superior de l’arbre. 

  • La mida Shohin fa menys de 25 cm d’alçada (10“). 

  • Mame Bonsai o “Bonsai de mida mongeta” fa menys de 10 cm d’alçada ( 4”). 

  • El Minibonsai està per sota del 7 cm d’alçada (3”). 

Ocasionalment a les exposicions, s’exhibeixen també arbres que són més grans de la mida Shohin. El grup de bonsais qualificat com a Chuhin mesura des de 30 cm (12”) a 60 cm (23”). 

Al Japó existeix una col·lecció de bonsai Shohin de molt alta qualitat a l’All Japan Shohin-Bonsai Association. Excel·lents Shohin i testos es troben també a la Col·lecció Gafuten Yuga, i en aquest cas els 25 cm (10”) com a limitació de mides són el menys important. 

Directrius bàsiques de qualificació per mides

Cal esmentar que les mides aquí descrites són directrius bàsiques i generals, perquè no hi ha classificacions oficials i exactes quant a mides. En termes d’exposicions, la selecció dels estàndards queda a criteri únicament dels jutges. 

Més important que les mesures exactes és la sensació de l’arbre i la seva mida en relació a aquesta sensació. 

Morten Albek (Foto de Higuchi Takeshi) 

(Reproduït i traduït amb autorització expressa)

Comentaris