Alerta meteorològica per ponentada.

Atenció! Segons sembla, a partir de dijous a la tarda i durant el cap de setmana s'espera que hi hagi temporal fort de ponent (oest), el que vol dir que si be les temperatures no seran molt baixes, ni tampoc hauran fortes precipitacions, els vents poden ser molt violents i secs en moltes zones tant de Catalunya, com de València i el sud de França. S'especula que als Pirineus poden donar-se vents huracanats amb "torb", i fins i tot que a la mateixa ciutat de Barcelona s'assoleixin vents de 80 kms/h.

Aquesta alerta ens ha de posar en guàrdia amb els nostres arbres, ja que podem tenir accidents tals com caigudes, trencadisses diverses o secades molt ràpides del substrat per acció del vent. Esperem que sigui només una previsió i tot quedi en un no res, ja que les ponentades acostumen a fer molt de mal.

Per a tot això aquí­ va una sèrie de consells que poden ser d'utilitat per a evitar el màxim de danys als nostres "petits":

  • Regueu abundantment tots els arbres tan aviat comencin les escomeses d'aire, cara a donar pes a tots els testos i evitar que el vent sec assequi la terra massa ràpidament.
  • Col·loqueu els arbres el més a prop possible del terra donat que a ran de superfí­cie és on bufa el vent amb menys velocitat.
  • Tingueu especial atenció amb els arbres en cascada i els literatti (Bunjin) posant-los a recer del vent, intentant evitar una exposició desfavorable dels arbres que els faci caure, degut al seu equilibri inestable.
  • Si teniu rec automàtic, programeu-lo per a que es dispari a intervals curts però molt sovint, per a que es mantingui el grau d'humitat i pes de les torretes.
  • Si no els podeu vigilar contí­nuament, poseu-los al terra ben junts, protegits del vent i regueu-los abundantment. El fet d'estar junts evitarà que el vent els tombi i aguantaran més bé l'humitat.
  • Mentre duri la ventada, ruixeu les capçades sovint cara a que un excés de vent sec no afecti el fullam i assequi les puntes de les fulles.

Desitgem que aquests consells no calgui de fer-los servir, i que els homes del temps s'equivoquin, però millor tenir-los en compte per si les previsions més dolentes es compleixen.

Una salutació ben cordial.

-Ireneu-
Webmestre de Bonsai Obert

El fort vent podrà produir "torb".

Foto cortesia: Meteo Red

Comentaris