Nishikiten: Master Class a Les Franqueses.

Després d’una llarga espera, quasi neguitosa, a la fi va arribar la VII edició de la Nishikiten que es celebra a Les Franqueses del Vallès. Les expectatives eren molt altes, s’esperaven bonsais de molta qualitat a l’exposició, tallers, mercat d’ocasió i com a punt fort la visita del mestre japonès Imai Chiharu. No van defraudar.

El dia 28 de Novembre, Divendres, es va donar el tret de sortida de la mostra. Però, com és habitual per la disposició dels visitants, els dies forts van ser Dissabte 29 i Diumenge 30.

Dissabte va començar amb demostració del mestre Chiharu que, davant d’un nombrós públic va realitzar un increïble treball, una sabina, durant tot el matí.

L’exposició, motor de la mostra, no ens va defraudar: Era d’una qualitat inigualable. Sense menysprear cap de les altres exposicions que Bonsai Obert ha pogut visitar durant aquest any, podríem dir que es tracta del conjunt de bonsais amb més qualitat que hem trobat durant la temporada.

La mostra estava composada per arbres d'una bona quantitat de mestres i professionals de reconegut prestigi, tant a casa nostra com a l'estranger. Mario Komsta, Pep Ferrer, Gabriel Romero, Josep Berch, Oriol Llongueras, Xavier Massanet, Erasmo García, entre d'altres signaven les obres exposades.

Un increïble carpí propietat de Mario Komsta (mestre polonès actualment radicat a Alacant) que trobaves a l'entrada al recinte, et feia parar una estona i mirar la gran bellesa d’un arbre nu. Les ramificacions perfectes ens recordaven l’estació de l’any que estem vivint.

Novament els ullastres van ser els reis de l’exposició si més no amb el nombre i la qualitat. Diversos teixos competien en qualitat amb les oliveres i amenaçaven a destronar al rei mediterrani.

He de mencionar, especialment, un ullastre de considerable mida del que les seves fulles acabaven perfilades en dues mitges llunes impressionantment acabades. Ho trobareu ràpidament a l'àlbum de fotografies que acompanya aquesta crònica.

A la tarda es van reunir una quinzena de nens de diferents edats per tal de gaudir del Taller Infantil guiat per Manuel García. En la meva opinió un moment molt interessant i emotiu. Veure nens il·lusionats fent una poda (en alguns casos intensiva) a un arbre no te preu i es digne de comentar.

Ja al final de la tarda, el mestre japonès va atorgar tres mencions especials per a tres arbres de l’exposició. Posteriorment Chiharu San va tenir el detall d’anar passant per l’exposició mirant els arbres, explicant què li agradava dels arbres en qüestió i què faria ell per tal de que l’arbre tingués més estil segons la seva opinió. En molts casos les seves explicacions es basaven en el moviment de l’arbre. Una sessió tan instructiva com interessant.

Diumenge al matí es va reprendre la mostra amb el nou incentiu d’un taller guiat pel mestre Chiharu, on cada alumne va poder treballar el seu propi bonsai sota la supervisió del mestre japonès.

El Mercat d’ocasió també va començar a primera hora del mati amb nombrosos aparadors de venedors i com no, una gran quantitat de persones que, sobreposant-se al fort fred regnant, buscava l'arbre que els interessava o simplement tafanejaven una mica. Realment la qualitat dels aparadors era important, tant arbre com testos i les ja indispensables tauletes d’exposició.

Una exhibició d'Arts Marcials -Aikido i Karate- van acompanyar als bonsais durant el matí. Vàrem poder veure moviments de defensa i atac d'aquestes arts marcials, així com trencament espectacular de fustes per tal de comprovar tant la força com la punteria dels cops del Karate-ka.

La mostra va acabar el diumenge a la tarda però no sense el ja típic dinar de germanor entre organitzadors, venedors i afeccionats.

L’organització va ser increïble, sempre amb tot previst i amb una gran predisposició per ajudar als participants. Amb molt bon gust a l’hora de preparar la exposició i la mostra.

Bonsai Obert va estar present durant la mostra, proporcionant informació als visitants que la volguessin. Però ens agradaria agrair especialment l’organització per la seva consideració amb nosaltres durant la mostra.

Com a conclusió, vàrem gaudir d’una gran Nishikiten amb un nivell molt alt dels arbres exposats i amb un gran ambient de bonsai, cosa la qual la posiciona com una de les millors mostres dedicades al bonsai que s'organitzen actualment a Catalunya.

-José Manuel Ariza-

Un ampli reportatge fotogràfic el podeu trobar aquí.


Comentaris