El rego cada dia i se li cauen les fulles...

Qui més, qui menys, s'ha trobat algun dia amb un arbre que degut a un excés de reg, ha començat a morir-li els brots, les fulles han caigut en un no-res i s'ha quedat sense arbre en quatre dies. La situació acostuma a passar sobretot en casos d'inexperiència, però també pot donar-se a gent experimentada en segons quines circumstàncies. La cosa pinta malament, però no ens atabalem, la cosa pot tenir solució.

El 90% dels casos de negament dels arbres prové de la barreja explosiva entre la falta d'experiència del bonsai-ka i un substrat pèssim (amanit amb alguna informació errònia respecte el rec). El problema és tant més desastrós com més tardem en reaccionar, la qual cosa vol dir que hem d'actuar ràpidament i sense dubtar. O si no, ens arrisquem a obtenir serisses tal que així...


Evidentment, la millor forma d'evitar aquestes desgràcies seria preveure, però moltes vegades no és possible i hem d'arreglar-ho d'alguna forma. La serissa de la foto està molt fumuda, però es podria revertir el procés (o almenys intentar-ho).

El primer que hem de fer és comprovar que l'arbre encara està realment viu gratant l'escorça fins arribar al càmbium, el qual si està viu serà de color verd. No patiu pel mal que li podeu fer, pitjor que ja està no pot estar.


Si us hi fixeu, en aquesta altra serissa se li ha gratat l'escorça de l'arrel i surt una mica de verd ... no està morta!!! ara cal córrer!

La primera cosa que farem serà trasplantar, ja que la barreja de terra que porta de fàbrica és dolenta i molt compactada, la qual cosa impedeix que les arrels s'oxigenin correctament. Aquesta "terra," quan es rega, o bé es manté molla durant mesos -ofegant i podrint les arrels- o bé l'aigua no arriba a penetrar al centre de les arrels i l'arbre acaba per morir de set.

En el cas que ens afecta, el problema és el negament de les arrels, el que vol dir que és un problema afegit, ja que un arbre té més possibilitats de refer-se d'una falta d'aigua que d'un excés. De totes formes, hem de canviar-li el substrat, ja que el que té no serveix per a res. Hem de preveure llavors la terra que farem servir en el nou test...però quina serà la més adient?

Hem de comptar que una terra entollada no permet a les arrels respirar, asfixiant-les i produint un ambient anaeròbic entre les seves partícules molt propici als fongs i -per tant- a la putrefacció de la matèria orgànica morta. Les arrels, en aquestes condicions, moren progressivament i comencen a podrir-se per efecte dels fongs i a afectar a la capçada de l'arbre.


La terra que hem de fer servir llavors, és una que dreni molt bé -no retingui gaire aigua- i molt porosa a fi i efecte de que l'aire passi entre els seus porus i no permeti la formació de situacions anaeròbiques nocives per a unes arrels molt febles.

Particularment, la terra que trobo més adient per aquests casos, seria akadama pura de granulometria superior a 3 mm. , ja que té prou porositat com per permetre que les arrels respirin i triga poc en assecar-se, cosa fonamental en aquests casos. Qualsevol tipus de substrat que no contingui torba és potencialment bo, encara que en casos tant extrems, hem d'anar a filar prim.

Bé. Suposem que ja disposem de la terra corresponent i coneixem perfectament la tècnica del trasplantament. Si no és així, sempre podem entrar en aquest enllaç...

http://www.bonsaiobert.net/fttransficus.html

i aprendre quines són les passes a seguir per a fer-ho correctament.

Durant el trasplantament hem de treure totalment la terra que portava al començament -i quan dic totalment, vol dir no deixar-hi ni una engruna- i, posteriorment rentar les arrels dins d'un cubell ple d'aigua. Això últim és particularment important, ja que amb el rentat de les arrels el que estarem fent serà eliminant totes les restes de substrat anterior que encara hi quedin, així com una bona part dels fongs que estaven afectant la salut de les arrels.

Un cop fet el rentat, procedirem a treure totes les arrels podrides que quedin dins del conjunt d'arrels i d'aquesta forma sanejarem el sistema radicular de l'arbre.



Acabarem el trasplantat normalment, com qualsevol altre arbre.


El post-operatori

Un cop ja hem fet l'operació, les cures post-operatòries seran les que aconseguiran o no que el nostre arbre arribi a bon port. Per a començar, hem de donar una importància cabdal al lloc on el deixarem.

Si l'has de deixar en un lloc tal com el que està aquest arbre d'aquí (a sobre del prestatge)...


...millor que no haguessis ni fet l'intent de salvar-lo, ja que no haurà servit de res.

Les plantes han d'estar a l'exterior, ja siguin tropicals o no, perquè a l'interior és impossible donar-lis les mínimes necessitats de ventilació, temperatura i humitat ambiental que puguin necessitar. Cal recordar que estem tractant amb un arbre molt debilitat, que no te capacitat de resistir una situació adversa. Hem de donar-li el que necessita, res més. És a dir, llum a dojo, ventilació més que correcta (no en mig d'un corrent d'aire), una temperatura mitjana i una mica d'humitat, tant a la terra com a l'aire.

El seu lloc ideal seria a un pati, ben ventilat, a recer del sol de migdia i de les pluges ocasionals (el canvi climàtic, en aquest cas, jugarà al vostre favor). Si no teniu pati, una balconada o l'ampit d'una finestra us poden fer el pes, mentre que compleixi els requisits abans esmentats.



Un cop ubicat, l'haurem de deixar en aquell lloc indefinidament, el que implica que en cap cas estarem canviant-lo constantment d'ubicació. Una planta, quan la plantem a un jardí, es mou poc de lloc, oi? Doncs amb el nostre arbre, igual. O sigui que les mans quietes!

Si l'arbre està situat a un lloc correcte, l'akadama assecarà ben aviat, i caldrà regar-lo, no tant pel consum d'aigua de l'arbre com per l'efecte de la ventilació i el sol. Però atenció! ens hem d'esperar a que la terra assequi força abans de tornar a regar, ja que l'arbre, en haver patit d'excés d'aigua, si tornem a mantenir constantment humit el substrat, li estarem mantenint de nou el problema que li va provocar l'estat actual. Si deixem assecar una mica (entre poc i massa) a sobre, estem fent com de fungicida natural, ja que l'aire, el sol i la falta d'humitat són els pitjors enemics dels fongs.

Quan hàgim de regar convindrà, de tant en tant, regar amb una barreja d'aigua i fungicida en pols per ajudar a eliminar els fongs que es poguessin haver desenvolupat. És en aquestes circumstàncies favorables que, de ben segur, l'arbre comenci a rebrotar passats uns quants dies.



I un cop ja ho hagi fet, vol dir que les arrels han començat a desenvolupar-se de nou i que hem capgirat la situació. A partir d'ara ja és qüestió de la mà verd de cadascú, el tornar a tenir un arbre amb cara i ulls o bé tenir un bonic tronc sec ficat a una torreta.



Espero que aquest "tutorial" us serveixi força. Us pot garantir que funciona algú que de tants que se li morien, un dia es va cansar i va aprendre a no deixar que se li'n morís cap més: Jo mateix.

-Ireneu Castillo-


Fotos Cortesia: Portalbonsai

Comentaris