Mar, Muralles i Bonsai

Durant els dies 14 al 16 de novembre, a Tarragona va tenir lloc un dels esdeveniments de més entitat de la temporada bonsaística catalana, La Mostra de Tardor 2008, organitzada per Associació Tarragona Bonsai i amb la presència singular del mestre japonès Takeo Kawabe. Bonsai Obert, com és habitual, va fer-hi cap.

El fet d'arribar al lloc de l'exposició no va ser fàcil. El canvi d'ubicació de l'exposició a l'últim moment, així com la falta d'informació visible de la Mostra a l'entrada del tinglado nº 1 del moll del port de Tarragona -lloc final de l'exhibició-, i el fet de quedar mig amagada per un voluminós vehicle de la paradeta de venda d'arbres i testos de l'entrada, va fer que trobar el nostre objectiu fos més difícil del que va ser en altres edicions.

Un cop dins de la nau, l'espectacle de Bonsai que es va poder veure, va ser senzillament impressionant, amb un centenar d'arbres d'una gran qualitat, de totes les espècies, estils i mides, que van fer fruir als aficionats al bonsai -provinents de tots llocs, inclús de França- que ens vam aplegar a la gran sala que acollia la mostra. Sala que, si alguna pega podem trobar-li, era la seva gran mida la qual proporcionava un ambient més aviat fred a l'exposició, si be molt propici per a la fisiologia pre-hivernal de l'arbrat.

Però un dels principals atractius d'aquesta Mostra de Tardor, a part de la magnífica exhibició d'arbres, era la demostració del prestigiós bonsaika japonès, en Takeo Kawabe, i un cop més, no va decebre. El mestre japonès no va estalviar esforços i simpatia per a explicar a la seva audiència petits detalls de formació i trucs poc coneguts per als aficionats. Aquests trucs de "gat vell", van fer les delícies del no poc públic assistent (si be quedava empetitit per la immensitat de l'espai disponible) que s'arremolinava ansiosament al voltant de Kawabe per admirar en detall el treball del famós sensei. Un cop acabada la demostració, més d'un ja esperava la propera vinguda del mestre.

Paral.lelament a la demostració d'en Kawabe, en un altre racó de la sala -aquest cop més petit i intimista- es va fer una demostració d'Ikebana, el mil.lenari art floral japonès consistent en combinar elements florals i vegetals, a càrrec de la Montserrat Calvet. Aquesta activitat va aplegar un nodrit public eminentment femení, que va gaudir d'allò més amb les composicions florals efectuades.

En conclusió, la Mostra de Tardor de Tarragona, malgrat els condicionants en contra, va mantenir els nivells d'alta qualitat a que ens te acostumats i, amb l'edició d'enguany, ha confirmat la seva posició de referència dins del panorama bonsaístic català.

-Ireneu Castillo-

Podeu veure un ampli reportatge fotogràfic aquí.



Detalls de qualitat

Comentaris