Crònica: Bonsais a la Terra del Calçot.

Valls, a més de ser coneguda arreu per ser el bressol del calçot, organitza durant la primera setmana d'agost una de les fires del camp català de més renom de les terres tarragonines: La Firagost.

La Firagost aplega durant un parell de dies -enguany del 5 al 6 d'agost- tot d'activitats relacionades amb les feines agrícoles i ramaderes. Parades de maquinària de pagès, artesania típica, menges tradicionals, ramaderies, fruites i verdures, planters de tota mena... tota la ciutat participa activament de la fira i, com no, els bonsais havien de fer la seva aparició.


Ha sigut dins del marc del Pati de la capella de Sant Roc, envoltada d'una parra centenària, que l'Associació Tarragona Bonsai ha organitzat una exposició que des de fa uns anys ha esdevingut tradicional dins dels actes de la Firagost de la capital de l'Alt Camp tarragoní. Evidentment, Bonsai Obert no havia de faltar.


Aquest cop, els amics de Tarragona han presentat una cinquantena d'arbres de tota mena, presentats pels socis de l'entitat, però amb una alta participació d'arbres autòctons, tals com els habituals magraners i oliveres, però també amb alguna alzina, pi blanc, lledoners, un romaní, un gran roure i fins i tot un nespler (Mespilus germanica) ple de fruit, el qual “actuava” amb pseudònim al ser confós amb una servera -és l'inconvenient de conrear espècies abans molt esteses i actualment en franca decadència.


També cridava l'atenció per la seva bellesa el ginebre en cascada que estava ubicat a una cantonada amb una torreta ricament policromada, així com la gran profusió de Ficus retusa existent. Sens dubte el clima xafogós i massa càlid que es respirava en aquesta sala d'exposició a les hores centrals del dia serien un dels pocs punts negatius que podríem destacar, ja que alguns dels arbres més delicats, tals com els diversos aurons o el faig, denotaven un cert patiment. Per contra, les bouganvilles o el gran Ficus benjamina exposat, es mostraven esponerosos amb les temperatures pseudo-tropicals assolides.


En conclusió, el fet de ser aquesta una de les poques exposicions que s'efectuen durant l'agost ha permès poder observar els arbres mediterranis amb els seus fruits a mig fer, la qual cosa no és gaire habitual. El roure amb les petites glans, l'arboç amb les seves cireres ben verdes, el nespler abans comentat, les oliveres amb les seves olivetes i l'arç blanc amb els seus fruits sense madurar del tot donaven idea de l'època que estem vivint, preludi de la tardor que ja comença a albirar-se.



Podeu veure el reportatge fotogràfic aquí.

-Ireneu Castillo-


Façana de la Capella de Sant Roc

Comentaris