Crònica: Els bonsais de Santa Coloma

En una primavera atapeïda d'exposicions, on les entitats es preocupen per oferir les seves millor obres a afeccionats i curiosos, aquest últim cap de setmana no podia ser diferent. Dues diferents exposicions es contraposaven a les mateixes dates 31 de Maig i 1 de Juny, una a Vilanova i la Geltrú i l'altre a Santa Coloma de Gramenet.

Bonsai Obert va estar allà, a la de Santa Coloma. L'acte va tenir lloc a la seu del "Centre excursionista Puig Castellar" al carrer Sant Josep, molt a prop del mercat de Segarra de la ciutat.

Trobàrem una sala, rectangular, no molt gran però suficient per albergar una mostra tan variada. Presidint la sala hi havia tres bonsais de considerables dimensions: un om, un pi roig i un pissardi. Als dos costats de la sala, sobre uns aparadors arraconat a les parets vàrem gaudir del gruix de la mostra. Els bonsais exposats eren una acurada representació dels arbres dels membres de l'associació. Mirant de no repetir-se, els socis van aportar els seus millors arbres i realment el nivell qualitatiu era considerable.

Una gran figuera, un frondós lledoner, un bosc de mimoses, un mediterrani romaní, un parell de Ficus retusa i dos curiosos ginkgos entre d'altres, formaven la nodrida composició. M'agradaria remarcar la presencia d'una Serissa amb una forma i mida envejables. Tot Bonsaika ha cuidat d'una Serissa phoetida i sabem la complicació que suposa mantenir-ne l'arbre no tan sols sa i fort sinó donar-li una forma adient. Per tant no es estrany que no puguem gaudir-ne a les exposicions.

Molts dels bonsais estaven "acompanyats" de figures de petites bestioles: cargols i ocells, que donaven un toc realista i graciós als arbres. Ens van agradar especialment els cargols que semblaven molt reals i vàrem quedar sorpresos quan ens explicàren que eren alguns socis els que s'havien dedicat a crear aquestes bestioles amb fang.

Curiosament alguns bonsais compartien espai, als seus testos, amb florides plantes afegint colors a les composicions. Tot i que no és gaire habitual, ja que usualment només s'accepta la molsa com a inquilí d'un bonsai, és un detall d'originalitat de l'exposició.

Vàrem tenir l'oportunitat de parlar amb alguns components de l'Associació Amics del Bonsai de Santa Coloma de Gramenet. L'associació es va crear fa uns 16 o 17 anys, i està composada per uns 15 socis. L'ajuntament col·labora proporcionant un espai al "Casal de les Oliveres" de Santa Coloma on es reuneixen cada dissabte de 11h a 13h i es dediquen a treballar els seus arbres. Al mateix centre tenen un petit parterre que utilitzen com a "laboratori de proves".

Digne de mencionar és el treball de recuperació i documentació fotogràfica, que membres de l'associació van fer amb un Arbre de Júpiter (Lagerstroemia indica) vandàlicament defenestrat per estar tapant un fanal d'un camp de petanca. Les fotos exposades ens deixaven veure tot el procés de recuperació i un admirable resultat final.

En definitiva vàrem gaudir d'una exposició variada, feta amb bon gust i molta il·lusió.

El reportatge fotogràfic el podeu trobar aquí.

-José Manuel Ariza-

Pi roig (Pinus sylvestris)

Comentaris