La Col Llombarda: un indicador del pH de les terres.

Se'ns han acabat els reactius per mesurar el pH? No ens dóna la gana de comprar-ne més? Doncs apa! Anem a plaça que hem de comprar una col. Sí! Sí! Una COL LLOMBARDA!

Alguns vegetals, especialment les hortalisses, produeixen pigments que poden servir-nos com indicador d'origen natural per mesurar el pH, ja que en presència d'àcids mostren canvis en la seva coloració.

Així doncs prendrem unes fulles de llombarda, o col morada, que tallarem a tallets fins. Li afegirem aproximadament el seu mateix volum en aigua i ho posarem tot a coure. Separarem l'aigua de la cocció, que tindrà un color blau violaci, mitjançant un colador i la deixarem refredar. Les restes de la col les podem llençar, no ens serviran més (o us les mengeu si teniu gana hehehe)

Després prendrem uns filtres de paper dels que s'utilitzen per filtrar el cafè a les cafeteres de goteig i els tallarem en tires d'1 x 5 cm. cadascun i les amararem amb el líquid que havíem obtingut de la cocció de la llombarda. Aquestes tires les deixarem assecar sobre paper d'alumini (per no tacar res) i un cop eixutes les guardarem en una capsa tipus tupper o en una bossa de plàstic ben tancades. El líquid de la cocció de la llombarda el podem guardar en un flascó tancat en el frigorífic o millor encara, al congelador.

Com mesurar el pH ?


Si volem fer una prova, prenem una tireta de les que hem preparat prèviament i li afegim unes gotes de llimona. Comprovem que el seu color es fa més vermell, senyal d'acidesa. Si al contrari prenem una altra tireta i li afegim bicarbonat dissolt en aigua, el seu color canviarà cap al blau verdós, senyal d'alcalinitat.

També podem fer la prova amb tubs d'assaig o pots de vidre, utilitzant directament el líquid de la llombarda.

Per fer mesuraments sobre la terra que desitgem estudiar omplirem amb ella un vas i l'amararem bé amb aigua neta i no contaminada, si fos possible, destil·lada per no influir en el mesurament. Després farem escórrer aquest líquid a un altre vas fent-ho passar a través d'un colador, o millor encara a través d'un paper de filtre de cafetera. Si és necessari aixafarem bé la terra per escórrer-la. Amb el líquid obtingut mullarem una tireta de les que tenim preparades.

Coneixent el tipus de terra de la que disposem, en funció del pH podem utilitzar-ho per adequar-ho a les plantes o a l’inrevés.

Bàsicament hi ha quatre tipus de terra en funció del grau de pH:


-Alcalina (7,5): calèndules, xiprers, pomeres, petúnies, rosers i tulipes...


-Neutra (6,7 a 7): anemones, dàlies, gladiols, lliris, salzes, telles, violetes...


-Àcida (6): aurons, begònies, brucs, ciclàmens, llorers, lavandes prímules, rododèndrons...


-Molt àcida (4,5): rododèndrons, gardènies, falgueres, hortènsies, faigs...


No obstant això, podem modificar les característiques del terra per adaptar-les a les nostres plantes, per exemple, per rebaixar l'acidesa, és a dir, augmentar l'alcalinitat, utilitzarem carbonat càlcic a raó d'1 gram per cada litre de terra per rebaixar de 0,7 en 0,7 el pH (calcular els múltiples) o afegint closques seques i triturades d'ou.

Per rebaixar l'alcalinitat, és a dir, augmentar l'acidesa, afegirem torba rossa o fulles d'alzina.

Els resultats els podrem comprovar amb les tiretes que hem preparat o directament amb l'aigua de cocció de la llombarda, incrementant l'additiu obtenir així el resultat desitjat.

En algun lloc és possible llegir que col·locant petites piles de botó gastades al voltant d'azalees i gardènies augmentarem l'acidesa del terra i millorarem la vivacitat i color de les seves flors. No obstant, aquesta pràctica s'hauria de desaconsellar perquè les piles són unes de les fonts de contaminants d'alt risc per a la salut que existeixen actualment i utilitzar-les significa que quan ens desfem de la terra de les nostres plantes estarem contaminant el medi ambient amb substàncies molt tòxiques per a la nostra salut.

Els cucs de terra són un bon indicador de que una terra està entre un pH de 5 i 8, ja que es diu que aquests només poden viure dintre d’aquest rang d’acidesa.

Els canvis de color i PH corresponent:

-Vermell: 2

-Vermell violaci: 4

-Violeta: 6

-Blau violaci: 7

-Blau: 7.5

-Blau verdós: 9

-Verd Blavós: 10

-Verd: 12


(Article gentilesa de Trini, Col.laboradora habitual de Bonsai Obert.)

La col llombarda, un indicador de pH alternatiu



Comentaris