Calendari del Bonsai-ka: Novembre

Amb l'arribada de novembre, arriben també els primers freds. I, per tant, haurem de recordar els consells per al mes de gener. En arribar el fred, finalitza el període de creixement, els nostres arbres s'aturen, i entren en el període de dormició hivernal. És un bon moment per analitzar la feina feta, i comprovar si s'han complert o no els nostres objectius. Amb l'arribada del nou any, vindrà un altre període de creixement en el qual podrem corregir (si escau) aquells errors que hàgim pogut cometre - ja sigui per ignorància o per descuit -, o seguir millorant el disseny dels nostres bonsais.

Cultiu
 
En aquest moment de l'any hem de controlar el reg per raons inverses als mesos calorosos; no cal regar en excés.

Haurem de preveure on protegirem els nostres bonsais durant els dies més freds, en zones on això es requereixi - llocs on glaça amb freqüència.

Especialment, haurem de protegir, sempre, del fred intens els bonsais de clima tropical (ficus, serissa, carmona, ...)


Quines feines convé fer al Novembre?

  • És un bon moment per "endreçar" els nostres arbres, avançant algunes tasques a realitzar abans del trasplantament a la primavera. Aquestes tasques poden ser: eliminar les males herbes, fulles seques, treure les restes d'adob de la superfície de la terra, netejar l'escorça, etc. 
  • També és un moment oportú per eliminar les agulles i fulles velles, en coníferes i perennes de fulla ampla, per aclarir l'interior de l'arbre i afavorir la brotada primaveral en aquestes zones. 
  • Podar les espècies caducifòlies, i quan hagin perdut les fulles, podarem aquelles branques innecessàries que facin malbé el disseny de l'arbre.

 Quines feines NO convé fer al Novembre? 

  • Adobar.
  • Trasplantar.
  • Realitzar podes que facin ferides molt grans. 



El novembre és el millor moment per a treure les agulles seques dels pins


Veure també...

Comentaris