Calendari de treballs de fusta seca

Fitxa explicativa dels moments més favorables per a fer treballs de fusta morta a diverses espècies d'arbres.


Jin
A l'hora de treballar la fusta seca de cada arbre, s'ha de tenir en compte l'època de l'any en que podem fer-ho. Cada espècie, en pertànyer a famílies molt diferents entre elles biològicament parlant, tenen fisiologies igualment diferents, la qual cosa implica que no en totes les espècies podem fer els mateixos treballs a les mateixes èpoques al reaccionar l'arbre de forma molt diversa.

Shari
Sharis, Jins o Sabamikis necessiten ser fets quan l'arbre presenta unes condicions molt favorables, si be en ser representacions de fenòmens que ocorren als arbres a la natura en qualsevol moment, els límits d'actuació i de resposta dels arbres són molt difusos. Dependrà llavors de la interpretació del bonsaista i, per tant, de la seva experiència aplicar cada treball en el moment més òptim i que menys afecti l'arbre treballat.

Sabamiki
No obstant, i encara que hagi molta disparitat d'opinions al respecte dels límits entre dates i espècies, a continuació incorporem un calendari bàsic de quan s'han de fer els treballs de fusta morta a 5 de les espècies d'arbres que més habitualment es fan servir per aquests tipus de treballs, i que sens dubte serà de força interès pels bonsaistes aficionats. 

Aquesta compilació ha estat extreta de les classes del mestre Felipe Recio i redistribuït fins a nosaltres mercès a l'inestimable col·laboració de Nul (forer d'Infojardin) i del nostre amic i company del Fòrum de Bonsai Obert, en Julià Fabregat.


Cada espècie te unes dates òptimes diferents

Comentaris