El bonsai, en català: Escorçar

Hi ha segons quins tipus d'arbres als quals se'ls hi fan una sèrie de treballs encarats a proporcionar-los branques mortes (jin)o zones de fusta seca (shari) per a donar-los una imatge més feréstega i rústica, tal com si estiguessin a dalt de la muntanya o afectats per les inclemències. La tècnica per a aconseguir-lo passa per treure l'escorça de l'arbre de les branques o zones on volem fer els jins o els sharis corresponents. El que farem llavors serà escorçar les parts que ens interessi.

Escorçar és una tècnica que funciona molt bé amb les coníferes (sobretot pins i ginebres) i les gimnospermes en general, a causa de la seva estructura cel·lular. Per contra, la majoria d'angiospermes i arbres de flor no toleren que se les escorci, ja no tant per qüestions estètiques com per la seva alta capacitat de regeneració.

Tanmateix, per a escorçar correctament calen algunes eines de tall tals com gúbies i talladors molt esmolats que llevin l'escorça, però no afectin el càmbium adjacent encara viu. Aquest càmbium tendirà a tancar la ferida oberta, la qual cosa fa que s'hagi d'escorçar periòdicament per a mantenir una imatge correcta.

Per a fer un shari cal escorçar bé l'arbre
Aquestes paraules et pertanyen! Fer-les servir! :-)

Comentaris