Calendari del Bonsai-ka: Abril

Els començaments del mes d'abril els farem servir per a trasplantar els arbres corresponents al segon grup, és a dir, les perennes mediterrànies i les coníferes. Si en acabar la temporada del segon grup encara ens en queda algun sense trasplantar, l'haurem de deixar com a prioritari per a l'any vinent.

D'aquesta forma, i seguint amb la planificació de mesos anteriors, quan arribem a mitjans d'abril podrem començar a trasplantar els arbres del tercer grup (ficus, serisses, cítrics, oliveres...), ja que degut a les seves característiques metabòliques, necessiten una mica més de temperatura per a poder prosperar correctament.


Quines feines convé fer a l'Abril?

  • Ja podrem fertilitzar amb normalitat tots els bonsais, encara que amb els esqueixos i les llavors acabades d'arrelar, millor fer un adobament lleuger.
  • Haurem de donar microelements als nostres arbres, sobretot magnesi (Mg) i ferro (Fe), ja que la manca d'aquests dos elements pot comportar l'aparició dels símptomes de la clorosi (esgrogueïments de les fulles). Els microelements són fàcilment assimilables pels arbres si es proporcionen en forma de quelats
  • Caldrà estar a l'aguait de les malalties que puguin començar a patir (tant parasitàries com de mancança).
  • Caldrà acabar de trasplantar i filferrar els arbres del segon grup (perennes i coníferes).
  • A partir del dia 15 haurem de començar a trasplantar i filferrar els arbres del tercer grup (tropicals i subtropicals).
  • Convindrà començar a equilibrar les brotades. Seleccionarem els brots i pinçarem els brots dels arbres en procés de refinament. També podarem en verd els arbres en formació per a frenar el desenvolupament de les zones més vigoroses en benefici de les de creixement més feble.
  • Vigilarem el desenvolupament de males herbes abans que es converteixin en una plaga..
  • Vigilarem que els filferros no es clavin a les branques que tinguin un creixement més fort.
  • Escollirem els fruits que hagin de quedar als nostres bonsais d'entre aquells que hagin quallat, i treurem els altres per evitar que siguin una càrrega massa forta a la vitalitat de l'arbre.
  • Seleccionarem, en el cas de les azalees, rododendres, etc... els brots de flor que voldrem que obrin.

Quines feines NO convé fer a l'Abril?

  • No convé frenar el creixement dels bonsais que vulguem engruixir, suprimint branques, borrons o fulles, ja que no aconseguiríem fer-los engruixir convenientment.


Els brots mal ubicats s'han de treure al més aviat possible.

Veure també...




Comentaris

conxita ha dit…
Hola a tots: No he llegit cap comentari respecte als aurons que ara estan brotan i jo pinço el brot terminal i el deixo amb 2 parells de fulles, perquè no s'allargui i perdi la forma, així quan acaba de desplegar les fulles no es veu que està pinçat i manté la forma.
Conxita
Ireneu Castillo ha dit…
Hola Conxita

Has de comptar que és un error pensar d'un bonsai com si fos una bardissa. La forma no ha de prevaler per sobre de l'estructura, ja que les fulles estarien, senzillament, tapant l'arbre.

Tot i això, és una bona forma de "maquillatge", però no és un mètode apropiat per a donar-li una forma correcta.