Calendari del Bonsai-ka: Gener.

El mes de gener és un mes de tranquil·litat per als nostres arbres, però encara que per a ells sigui un període d'inactivitat gairebé total, per a nosaltres no ho ha de ser pas ja que hi ha molta feina a fer: netejar els troncs, sanejar la fusta morta i eliminar les males herbes dels testos són algunes de les feines que no convé que es deixin per a més endavant.

Arribada l'època hivernal, els arbres han entrat en dormició degut a que les condicions climàtiques s'han fet molt dures per al seu desenvolupament normal degut bàsicament a la baixada generalitzada de les temperatures, al risc de glaçades i gebrades i a l'escurçament de les hores de sol.

Per tot això, gener és un bon moment per a fer balanç dels nostres arbres, analitzant-los, estudiant-los i veient si hem assolit els objectius de formació que ens havíem fixat prèviament o, si bé, cal fer una rectificació del seu disseny. En aquest cas serà de força utilitat fotografiar o -això qui ho domini- dibuixar els nostres bonsais, sobre tot els caducifolis, atès que ara deixen al descobert la seva estructura.

¿Quines feines convenen fer-se al Gener?

  • Posar a recer els nostres arbres si les temperatures baixen per sota de 0ºC, ja sigui mitjançant plàstics o reixetes o, millor, a un porxo o hivernacle fred. En el cas dels arbres tropicals (sagereties, serisses, ficus, carmones, etc...) hem d'estar molt a l'aguait ja que aquestes espècies no suporten en cap cas les glaçades.
  • Si be ara els arbres no tenen necessitat de gaires recs (hi ha menys evaporació i més humitat ambiental) tampoc no val a badar. Els recs, més espaiats que en altres èpoques, tindrem la precaució de fer-los sempre al matí, de cara a que en arribar la nit, el substrat hagi drenat l'excés d'aigua i no es pugui produir una glaçada de les arrels.
  • Netejar i polir els troncs dels arbres que ho requereixin ( per exemple els ginebres, teixos, xiprers...) i sanejar la fusta morta per a evitar les podridures.
  • Eliminar les males herbes dels testos per a evitar que en arribar el bon temps es propaguin com una autentica plaga.
  • Descompactar, amb l'ajut d'un palet, la superfície del substrat dels nostres arbres que no hagin de ser trasplantats, a fi i efecte d'eliminar les restes d'adob i aconseguir que la terra continuï drenant correctament.

¿Quines feines NO convenen fer-se al Gener?

  • No convé el podar fortament, sobre tot els arbres de fulla ampla.
  • No convé podar les caduques degut al risc de glaçades, si be es pot fer si es segellen convenientment les ferides i l'arbre es posa a recer dels freds intensos.
  • No convé trasplantar.
  • No convé adobar.

Escatar els ginebres és feina a fer al Gener.


Veure també...




Comentaris

david ha dit…
HOla em dic David i soc de Cornellà de Llobregat, m'ha agradat molt el teu blog i e aprés moltes coses noves :)
Si crec que a finals de gener principis de febrer es quan tenim les temepratures mes baixes aveure si dema be una tempesta prou maka i es depsloma prou aire fred per veure calabruix encara que sigui jeje
el meu msn es: golcogebrat@hotmail.com
si vols agregam i parlem!
salutacions i felicitats pel blog