Un Jardí ple de bonsais.

Durant el cap de setmana del 29 i 30 de novembre es va organitzar una exposició de bonsais a les instal.lacions del Jardí Botànic de Barcelona. En aquesta ocasió es va poder admirar una mostra del fons de bonsais que manté l'entitat botànica, en tant que el seu cuidador, en Sebastià Fernández, va fer un taller-demostració de formació d'arbres el diumenge dia 30.

L’exposició i el taller van tenir lloc dalt del turó del Botànic. Sebastià Fernández i el seu pupil Fede van permetre gaudir a la vintena d’assistents del disseny de tres pins i el retoc d’un bosc de carpinus. Un primer pi tort el va forçar encara més per aconseguir un millor equilibri general. Va reduir l’alçada del segon pi fent un jin amb el tronc, sense futur, conservant una branca baixa com a futur cimall. El tercer pi el considerava “fàcil” d’esbossar però laboriós de treballar. Li va dedicar més temps per fer una harmoniosa distribució de jin, shari i branques. El “mestre”, en doble sentit, sempre obert a les preguntes, va desmitificar l’ús del micorritzat als nostres bonsais, sempre que mantinguem bons hàbits en els principals elements de conreu: adobament, rec, sol i sòl.

L’exposició exterior, a recer de l’edifici on es va fer el taller, comptava gairebé amb una trentena d’arbres. N’hi havia força diversitat d’espècies. Alguns vells coneguts com el carpinus de l’article de Bonsái Actual 118, penjat a la web bonsaihaiku.com, o un ullastre que els de l’ACAB recordareu de la visita a les seves instal.lacions a Cabrils… La coloració de tardor d’un bosc de fajos, defoliats parcialment, era realment impactant. El brancatge delicadíssim dels aurons de Burger sense fulles et recordaven que som a les portes de l’hivern. Personalment, vaig trobar algun bonsai aparentment modest, no pas no apte, que semblava encoratjar als visitants a pensar allò de “potser jo provaré de fer un d’aquests…”.

-Albert Moreno-

Visiteu el reportatge fotogràfic que tenim publicat aquí.


Art viu al Botànic

Comentaris